vrijdag 15 november 2013

EEN BOSJE TULPEN

Heggenmussen


'Gemengde tulpen'
Het klinkt wat simpel: ‘een bosje tulpen’, alsof het niet veel voorstelt. Al vroeg in het jaar zie je ze overal; we halen er met bosjes tegelijk het voorjaar mee in huis. Want de tulp is gemeengoed geworden. Zo duur als de eerste tulpen in ons land ooit waren, zo goedkoop zijn ze nu. Geweldig natuurlijk: voor iedereen bereikbaar! Maar ook een beetje jammer, in een wereld waarin de waarde der dingen wordt afgelezen aan de prijs. Misschien moeten we onze tulpen nog eens goed bekijken: om te zien hoe mooi deze voorjaarsbloemen zijn, in al hun verschillende verschijningsvormen en kleuren, om er nóg meer van te genieten!

Tulipa 'Black Parrot'
Al sinds een paar jaar organiseert Bloemen Bureau Holland een campagne om tulpen extra onder de aandacht te brengen van de Nederlandse consument. Duitsland is de grootste afnemer van onze nationale trots: maar liefst 51%, meer dan de helft dus, van onze tulpen werd in 2012 naar Duitsland getransporteerd. Slechts 15% behielden we voor eigen gebruik. Even rekenen hoe erg dat precies is. Op 31 december 2012 telde Duitsland 82 miljoen inwoners. In Nederland waren we op dat moment met 16,8 miljoen potentiële tulpenafnemers. Daarmee heeft Duitsland 4,8 keer zoveel inwoners als Nederland, maar neemt 3,4 keer zoveel tulpen af. Nou, dat valt dus nogal mee.

Tulipa 'Black Parrot' voor de goudbladige jasmijn
Toch vindt de Commissie TPN (Tulpen Promotie Nederland) dat er iets aan gedaan moet worden. Zoals bijvoorbeeld het verlengen van het tulpenseizoen.
Sinds 2012 wordt al in de eerste maand van het nieuwe jaar de Nationale Tulpendag georganiseerd, altijd op de derde zaterdag in januari. In 2014 is dat zaterdag 18 januari. Noteren in de gloednieuwe agenda! De campagne richt zich met name op ‘Cosiness Seekers’, in dit geval vertaald met ‘gezellige gezinnen’. Dat u dat maar vast weet: zet een vrolijke bos tulpen voor het raam en iedereen kan het vanaf de straat al zien: hier woont een gezellig gezin!
Klein puntje nog: in deze groep zijn vrouwen van boven de veertig met maar liefst 62% flink oververtegenwoordigd. Dát weet iedereen dan óók, met die tulpen voor het raam!
Vanaf 2014 moet de tulp definitief het ultieme symbool worden voor het voorjaar. Sneeuwklokjes en ander klein spul zijn leuk voor de tuin, maar in huis vieren we voortaan in januari de lente met een flinke bos tulpen! Misschien ook een goed moment om alvast de helft van de zomertijd in te voeren, zeg maar: een half uurtje lentetijd?! Maar dit terzijde.
In 2012 en 2013 is de Nationale Tulpendag al groots gevierd op de Dam in Amsterdam. Waar anders, met de evergreen ‘Als de lente komt .. dan stuur ik jou .. tulpen uit Amsterdam’! Voor de gelegenheid wordt daar elk jaar op deze Nationale Tulpendag een ‘urban tulpentuin’ aangelegd met wel 200.000 tulpen op een oppervlakte van 2500 m² en natuurlijk in de vorm van een gigantische tulp. Bezoekers mogen gratis hun eigen tulpenboeket plukken. De bollen zitten er trouwens nog aan - een extraatje, waardoor ook de kinderen kunnen zien waar de tulpen vandaan komen.

(Waarschijnlijk!) Tulpen Kaufmanniana 'Concerto'
Wij tuiniers weten dat allang en we weten ook dat november dé tijd is om tulpenbollen in de grond te stoppen. Voor een gezonde groei heeft de tulpenbol koele nachten én een koude winter nodig. Een goede afwatering is voor alle soorten bollen belangrijk en daarvoor moet onze zware klei liefst vermengd worden met zand, compost of bladaarde. Ook tulpen moeten niet te nat staan, maar ze houden wel van onze voedzame klei. Als je ze volgend jaar na de bloei wilt opgraven, dan is een plantgat van driemaal de hoogte van de bol nu voldoende. Dat opgraven gebeurt nadat blad en stengel van de tulp geheel zijn uitgegroeid en afgestorven, ongeveer in juli. Laat de bollen drogen, pel ze en bewaar ze vervolgens op een niet te warme, droge plek. Wil je ze na de bloei in de grond laten, dan is het beter om ze nu meteen goed diep te planten. Na de bloei, volgend voorjaar, mogen ze dan ook wel wat mest hebben om weer op krachten te komen. En graag een zonnige standplaats. Volle schaduw verdragen ze niet en dat is ook logisch als je weet dat de tulp oorspronkelijk uit de omgeving van Iran en Turkije komt. De Latijnse naam voor tulp, ‘tulipa’, is afgeleid van het woord ‘tulipan’, wat ‘tulband’ betekent en verwijst naar de sultans in het Ottomaanse Rijk, ooit een groot gebied in Noord-Afrika, Azië en Europa, die als statussymbool een tulp in hun tulband droegen.
Een statussymbool zal de tulp nooit meer worden - daarvoor zijn er inmiddels teveel gekweekt. Maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden om dit fraaie bolgewas op waarde te schatten.

Tulipa 'Spring Green'
Tulipa 'Pieter de Leur'



















Koop een bos tulpen op de Nationale Tulpendag op 18 januari 2014 of werk nú aan je imago van ‘Cosiness Seeker’ en plant een vrolijke mix van tulpenbollen in je tuin, zodat wij Nederlanders in 2014 de boeken ingaan als het állergezelligste land van de hele wereld!

November 2013

Geen opmerkingen: