vrijdag 13 december 2013

TUINIEREN = VOORUITZIEN

Heggenmussen



In deze tijd van het jaar staat ‘tuinieren’ op een laag pitje. En dat is maar goed ook, want er zijn andere dingen te doen. Het kerstfeest vraagt een gedegen voorbereiding, want die ene keer in het jaar moet alles uit de kast.

En die maak je dan ook meteen maar even schoon. Het familiezilver wordt gepoetst en de glazen dienen fonkelend op het damast uitgestald te worden. Om nog maar te zwijgen van de capriolen die in de keuken moeten worden uitgehaald, want of je er nou goed in bent of niet: je wilt je van je beste kant laten zien! Inmiddels hebben wij drie kleine kleinkinderen die ook ‘aanzitten’ aan het kerstdiner en daarmee wordt het hele kerstverhaal een stuk meer ontspannen - genoeg afleiding als er iets mis gaat!

Dan nog een rondje oliebollen (de tuinvogels zijn er óók dol op) en iets gemakkelijks als boerenkool op nieuwjaarsdag en er is weer tijd om naar de tuin te kijken. Tenzij daar inmiddels een dikke laag sneeuw ligt, want als ik rondneus in de weersvoorspellingen voor de komende winter, gaat het toch wel vaak over zwaarbesneeuwde vooruitzichten, met bijbehorende kouderecords. Voor hetzelfde geld klopt er niets van, maar je weet het maar nooit.
Wees op het ergste voorbereid en voorzie in tuinlectuur: ruil tuintijdschriften met de buren, haal je oude tuinboeken tevoorschijn of bestel de mooiste nieuwe boeken op dat gebied en maak vooral een fotoalbum met je tuinfoto’s van het afgelopen jaar. Dan nog een potlood, een gummetje, een liniaal en papier en je bent er helemaal klaar voor om je tuin eens grondig om te spitten. In theorie, voorlopig.

Ter ondersteuning een paar inspirerende titels. Het nieuwe boek van wereldvermaard plantenkenner en ontwerper Piet Oudolf, ‘Plannen en planten’ met als ondertitel ‘Een nieuw perspectief’, is niet alleen een leidraad voor grootschalige projecten, maar net zo goed een bron van inspiratie voor onze eigen tuin. Noël Kingsbury heeft bijgedragen aan de beschrijving van ruim tweehonderd ‘bewezen’ planten. Een aanrader dus.
Ook Bert Huls schiet ons te hulp met ‘De tuinontwerpenencyclopedie’. Het boek behandelt in vier delen alles wat je moet/wilt weten over het ontwerpen van een tuin: welke stijl spreekt je aan, hoe maak je het ontwerp, welke planten kies je en tot slot een opsomming van verschillende tuintypes en hun valkuilen. Zodat je niet nóg eens aan de slag hoeft.

Een boek van geheel andere orde, in bescheiden formaat, is het vrolijk ogende ‘Tuinieren voor (wilde) dieren’ van biologe Barbara Rijpkema. Ondertitel: Maak van je tuin een beestenboel. En toch prima te combineren met alle andere tuinboeken! Aan bod komen onder meer een paddenhotel (wie wil dat nu niet!), natuurlijk een bijenflat en een egelhuis. Allemaal zelf te maken. Daarnaast is per maand te lezen welke ‘wilde’ dieren je kunt begroeten in je tuin. Zoals in december de blauwe reiger, als je een zwemvijver voor vissen hebt. En op een zonnige januaridag kan zomaar de winterjuffer passeren, want die overwintert niet zoals de meeste libellen als larve of ei, maar als libel. Libellen lok je met een vijver(tje) zónder vissen, want die eten libellenlarven. Als de blauwe reiger in december de vissen verorberd heeft, zal dat dus de libellenpopulatie ten goede komen. Wilde dieren!


en een vijver vol leven
Over structuur en variatie












Maar ook bomen en planten worden besproken: bloei, groeiomstandigheden én hun functie voor de tuinbeestjes.
Ik vind het een geweldig en zeer compleet boek, zéker met kinderen in je buurt. Als ze ook maar een beetje geïnteresseerd zijn in ‘natuur’, is ‘Tuinieren voor (wilde) dieren’ een uitgelezen kans om die interesse te voeden. Over vooruitzien gesproken: belangstelling voor de natuur in je directe omgeving, dat geeft een levenlang plezier!

Cleome hassleriana -
kattensnor
Vaste plant: knautia macedonica














Ook heel plezierig: snuffelen in catalogi met vaste planten en eenjarigen, die immers binnenkort alweer voorgezaaid kunnen worden. Mooi aansluitend bij het tuinieren voor (wilde) dieren, is het aanbod van wildeplantenzaden, bloemenweidemengsels, maar ook tuinzaden van De Cruydthoeck (www.cruydthoeck.nl).  Voorheen de ‘Dikke Zadenlijst’, waarvan menig tuinliefhebber nog een exemplaar in de kast zal hebben. Dit ‘naslagwerk’ wordt niet meer uitgegeven, maar op de website van de Cruydthoeck is het nu smullen van de soortenrijkdom, de prachtige foto’s en uitgebreide beschrijvingen. Neem bijvoorbeeld de dropplant, Agastache x hybrida ‘Astello indigo’: een vaste plant in prachtig blauw, die bloeit van juni tot en met oktober en bezocht wordt door vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen. Kan in de volle grond én in een pot en met het aromatische blad met muntachtige geur kun je lekkere thee zetten. Zaaien van april tot augustus. Tot zover de beschrijving! Op de website zijn liefst zeven verschillende foto’s aanklikbaar - en dat is dan nog maar één plant uit het enorme assortiment!

Tot slot nog een vooruitblik op het meinummer van Tuinieren in 2014. In de rubriek ‘Online Geoogst’ zal Kristel Engelen ook míjn blog noemen. Zeer vereerd! Nú al kijken kan ook, op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl. Fijne kerst en een goed (tuin)jaar in 2014!

December 2013



Geen opmerkingen: