vrijdag 10 mei 2013

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN
OP 7 JUNI 2013!



DE WEELDE VAN DE VOORZOMER!

OPTISCH KLAAR


In míjn tuin …

VOORJAAR! EINDELIJK!!
... draai ik, zoals altijd bij de aanvang van het tuinseizoen, rondjes om mijn as. Als een koe voor het eerst in de wei (waar dan? ik zie ze niet) spring ik in het rond en weet van gekkigheid niet waar te beginnen. En dan is er nu ook nog de complicerende factor van een tuin die ontploft na een lange, lange winter en vast van plan is de verloren gegane maand in één week in te halen. Het lukt nog ook. Daarom moet ik nu opschieten, want als mijn planten allemaal tegelijk gaan groeien, kan ik in die wildernis nergens meer bij. Over onkruid hoef ik mij in principe geen zorgen te maken: dat krijgt hier weinig kans tussen de longkruidjes, de schoenlappers, het bolgoed en al die andere hardlopers.

Tulipa Fosteriana Purissima, botanische tulp,
bloeit april - begin mei
Hoewel, het voedseizoen van de vogels heeft natuurlijk evenredig lang geduurd en het zijn niet alleen gulzige, maar ook slordige eters. Er is flink huisgehouden in de vette zadentaart op het voederzuiltje, maar toch steken er flink wat  groene grassprieten uit het vet. In de buxusbollen eronder vind ik niet alleen veren van vogelslachtoffers (onder andere een duif!), maar ook massa’s niet te definiëren zaailingen. Misschien moeten die daar toch nog maar even blijven staan. Óf ze leggen het loodje door gebrek aan licht, óf ze groeien uit tot een stevige bos, die in één keer weggetrokken kan worden. 



Óók vogelvoer: 
de resten van een muisje in een uilenbal















Laat ik maar met het paadje beginnen. Eerst schrapend met een handharkje de randen opzoeken. Van planten die hun perken te buiten zijn gegaan, wordt een stuk afgeslagen. Anecdote: toen ik als kleuter bij de kruidenier aan het nieuwe winkelmeisje om het gebruikelijke snoepje vroeg, hoorde ik: “Kinderen die vragen wordt het hoofd afgeslagen!” Tot zover.

Fritillaria meleagris, kievitsbloemen
Nu  kruip ik over het pad en neem en passant stukjes tuin mee. De grote pol malva die al jaren bij elkaar gesjord moet worden om er nog langs te kunnen, krijgt een nieuwe plek ‘op roemte’. Mijn exclusieve ‘Jeffersonia diphylla’ (wit, bosplant, zeldzaam) heeft nog nooit gebloeid tussen de buxussen, dus die verhuist naar een iets minder bossige plek. Onder scheve tegels hak ik wortels weg en met de onkruidbezem is de opgedroogde modder van de afgelopen winter in een ommezien weggeborsteld. Wel even oppassen bij de kievitsbloemen, die óók de randen hebben opgezocht!

Optisch klaar!
Prachtig is het, met die schone paadjes! Hetzelfde effect als met afgestoken gazonrandjes of een opgepoetst tweedehandsje: mijn tuin is optisch klaar!

Mei 2013

DE BIJ EN WIJ



Heggenmussen



Bijenvoer SEDUM SPECTABILE, vetkruid

Nog steeds een bron van zorg: bijen. Voor de natuur maar ook voor onze voedselproductie zijn wij afhankelijk van deze diersoort. Meer dan zeventig procent van onze groenten en fruit wordt bestoven door bijen. In Europa zijn zo’n vierduizend groenterassen voor hun voortbestaan aangewezen op de bij. Handmatig bestuiven is op deze schaal, en zéker met onze arbeidsvoorwaarden, geen optie.

bijenvoer ASARUM, mansoor
Wie op Internet zoekt naar informatie over de oorzaken van de bijensterfte belandt in een wespennest. Iedereen kan er zijn mening geven, die ook weer door iedereen becommentarieerd kan worden. Waarschijnlijk ligt hier de waarheid zelfs niet in het midden. Maar dat de bijenstand terugloopt staat onomstotelijk vast.
Er zijn meerdere oorzaken te noemen, zoals monocultuur in grootschalige landbouw, sterfte onder honingbijen door via de varroamijt overgedragen ziekten, verdwijning van geschikte leefomstandigheden voor wilde bijen en het voortgaande gebruik van insecticiden als neonicotine, met ook zeer schadelijke gevolgen voor ons drinkwater en onze gezondheid.
Insecticiden worden niet alleen in de landbouw gebruikt. Ook voor particulieren is er een groot assortiment beschikbaar aan verdelgingsmiddelen. Berucht is ‘Roundup’ van Monsanto met het zeer schadelijke bestanddeel glyfosaat en ook de merknamen Bayer en Luxan zouden bij iedereen een alarmbelletje moeten doen rinkelen. Maar zolang er van overheidswege geen verbod komt op deze producten, zullen ze verkocht en toegepast worden. De lobby, de systematische beïnvloeding van de besluitvorming in de politiek door belanghebbende fabrikanten, reikt ver.

bijenvoer BERGENIA, schoenlappersplant
En nu las ik ook nog in de krant dat het merk ‘Ecostyle’ een onkruidverdelgingsmiddel op de markt heeft gebracht, ‘Ultima’, dat óók al niet zuiver op de graat is. Met dit middel wordt het wortelstelsel van het behandelde onkruid aangetast, wat langer resultaat geeft. ‘Ultima’ bevat een kiemremmende stof die schadelijk is voor insecten en het watermilieu. Weliswaar veel minder schadelijk dan de eerder genoemde middelen, maar echt milieuvriendelijk is het niet. En dat is toch wat je mag verwachten van een merk als ‘Ecostyle’.
Milieuvriendelijker was het onkruidbestrijdingsmiddel ‘TopGun’, maar dit product wordt door Ecostyle met ingang van 2013 niet meer geleverd.


bijenvoer GERANIUM, ooievaarsbek
Op www.reddebijen.nl verzamelt Greenpeace handtekeningen voor een petitie met als doel, onder meer, een Europees verbod op bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Ik heb ervoor getekend!
Op 2 mei jl. meldde ‘Tuin en Landschap’ dat een meerderheid van de Europese Commissie in verband met de bijensterfte alsnog heeft ingestemd met een (tijdelijk) verbod voor twee jaar op het gebruik van neonicotinoïden. Het gaat om zaadcoating van mais en erwten met de werkzame stof imidacloprid. Dat is een begin! We wachten af.

bijenvoer GERANIUM, TRIFOLIUM, MATRICARIA
ooievaarsbek, klaver, kamille
Wat de goedwillende tuinier kan bijdragen, is het vertrouwde handmatige schrob- en wiedwerk. Veeg regelmatig de bestrating met een stevige bezem. ‘Onkruidbezems’ hebben  kunststof haren en stalen haren: dat helpt. Groene tegels worden  schoon met heet water, eventueel met een scheut schoonmaakazijn. Maak de grond rond onkruid los en trek het er met wortel en al uit. Voor onkruid met een lange penwortel (paardenbloemen): diep steken! Een mulchlaag van cacaodoppen, kokosvezels enzovoorts tussen de planten is zeker effectief. Net als bodembedekkers, dicht op elkaar, zoals pachysandra terminalis, pulmonaria (longkruid), asarum (mansoor), ajuga reptans (zenegroen), geraniums of bergenia (schoenlappersplant). Onder deze beplanting krijgt onkruid geen kans.

bijenvoer PULMONARIA, longkruid
Voor de bijen planten we drachtplanten aan: met bloemen die veel nectar en stuifmeel produceren. En liefst gespreid over het hele jaar. Dat kunnen vaste planten zijn, maar ook eenjarigen, bolgewassen, struiken, bomen en klimplanten. Op Internet zijn lijsten te vinden met drachtplanten voor alle seizoenen. Wij tuiniers kunnen, behalve wijzen naar de grote boosdoeners, ook zelf een bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem met als resultaat meer hommels en bijen in de tuin. Maar! Niet iedereen is vertrouwd met deze beestjes en daarom volgt hier een omgangsregeling!

================================================================

KIJK EN HUIVER NIET, MAAR VERGELIJK!!

WESP

HOMMEL
BIJ















================================================================

Hommels, die gezellige dikke schommeltjes, steken niet. Bijen steken wél, maar alleen als ze zich bedreigd voelen. Net als wespen. De bij steekt met een angel. Die heeft weerhaakjes, waarmee hij in de huid vast blijft zitten. Bij het steken raken inwendige organen van de bij beschadigd en het beestje overleeft dit niet. In bijzondere gevallen overleeft de gestoken mens ook niet. In Nederland overlijden per jaar twee tot vijf mensen aan wespen- of bijensteken. Dat kan verband houden met een allergie, maar ook met de plaats waar gestoken wordt, zoals in de keel. Veel leed is te voorkomen door jezelf en de kinderen in je omgeving een paar eenvoudige maatregelen eigen te maken.
Laat de dieren met rust en sla niet wild om je heen. Drink bier of frisdrank uit een glas en nooit uit een blikje waar ongemerkt een bij of wesp ingekropen kan zijn. Draag ‘gesloten’ kleren, dus geen wijde broekspijpen of mouwen. Transpiratiegeur, maar ook zoete geuren (parfum!) zijn bijenlokkers, net als felle kleuren (kleding!).
Word je toch gestoken dan moet de angel zo snel mogelijk verwijderd worden. De angel heeft een ‘gifzakje’ dat na de steek wordt leeggepompt, ook als de bij al weg is. Verwijder de angel nooit met een pincet of tussen duim en wijsvinger: dan knijp je het gifzakje leeg en dat moet nu juist niet. Krab de angel met een nagel of de botte kant van een mes uit de huid en koel daarna met ijs of koud water om zwelling, pijn en jeuk tegen te gaan.
Als zich binnen een kwartier ernstige verschijnselen voordoen, direct contact opnemen met een huisarts.
En bedenk bij dit alles: we hebben elkaar nodig, de bij en wij.

bijenvoer AJUGA REPTANS, zenegroen
Mei 2013

MEI





TUINKALENDER

Een 'dubbele' kievitsbloem, Fritillaria meleagris


Even laten wennen ...


 Hoera! De tuin doet het weer! Half mei kunnen de kuipplanten na het afharden definitief naar buiten.


 En dan mag ook de buxus weer gesnoeid worden. Pas op voor de buxusziekte en maak de snoeischaar schoon met dettol of verdund bleekmiddel.



Slakkenkolonie bij clematis
 Een goed alternatief voor buxus: ilex crenata.



 Houd vliesdoek bij de hand voor verlate nachtvorsten.


 Ga op slakkenjacht - ze vermeerderen zich nu razendsnel.


 Geef op tijd (regen!)water aan nieuwe aanwinsten, maar ook clematis wil regelmatig begoten worden.



Dahlia's
Dahlia's en andere zomerbollen kunnen nu ter plekke de grond in.


 Laat binnen voorgezaaide plantjes afharden voor ze half mei of in juni buiten uitgeplant worden.


 Controleer de moestuin op vraatzuchtige beestjes en waterbehoefte. Wat kan er nog gezaaid worden?

 Bind klimplanten op tijd aan.
Aanbinden met een strikje:
er kan nog meer bij!


 Maai het gras bij droogte niet te kort en bemest volgens het schema op de verpakking.


 Al het geschikte afval in de compostbak of op de composthoop!


 Iet WIED waai is eerlijk weg!


APRIL

TUINFOTO’S


Helleborus geniet van de zon!

De voorjaarsschoonmaak treft ook de vlonder

Een nieuwe inrichting voor het moestuintje

Tulipa pulchella: vroege tulpjes

Chionodoxa, sneeuwroem, van dichtbij

Aangeplant voor verwildering ...
en dat is goed gelukt!


Óók een soort verwildering ...

Stinsenplant Corydalis cava, holwortel

Hepatica nobilis, leverbloempje: een klein juweeltje
Gevonden in de heg onder de berk:
een uilenbal

Pluizen in het pluis levert piepkleine botjes op,
van een piepklein muisje
Een koolmees op zoek naar insectjes.
Nog niet voor jongen - dat komt pas in mei:
dan leggen alle vogeltjes een ei!