vrijdag 4 juli 2014

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP 
12 SEPTEMBER 2014




Stokrozen: hoog, kleurig, uitbundig, vrolijk! Zomer!

Hier aan te klikken: TITELS COLUMNS
Hier aan te klikken: TITELS HEGGENMUSSEN
Hier aan te klikken: TUINKALENDERS
Hier aan te klikken: TUINFOTO'S
Hier aan te klikken: ANDERE TUINEN

MIN OF MEER


In míjn tuin ...


... zou ik het liefst op de ontwikkelingen vooruit lopen. Maar zelfs het op de voet volgen krijg ik niet voor elkaar en zo blijft het altijd bij nalopen van achterstallig onderhoud. Één weekje weg en het loof groeit mij boven het hoofd en voor de voeten! Ik heb nu een nieuwe tactiek ontwikkeld, een soort korter door de bocht formule, want het moet anders. Minder van meer en meer van minder, min of meer.



Weg met overgroeide paadjes: hoef ik na een bui niet meer door natte planten te ‘waden’. Waar planten verstrengeld zijn, kies ik voor de mooiste en pulk de andere eruit. Geen jarenlang getrut meer met bijzondere, maar kwijnende planten. Naar de compostbak ermee en met naburige succesvolle planten de gaten vullen. En nooit meer blij knielen op een bed violen, zéker niet aan de voet van het koninginnekruid: het is de ideale uitvalsbasis voor het slakkengepeupel, dat zich flink aan dit kruid vergrepen heeft. Violen en slakken zijn geruimd en nieuw koninginnekruid is aangeplant. 


 Volgend jaar eens geen eenjarigen voorzaaien, waar ik nu radeloos mee rondloop omdat er geen geschikte plek te vinden is. Het gereedschap mag ook wel eens vernieuwd worden, want nieuwe bezems vegen schoon. Letterlijk. De nieuwe accu buxusschaar is niet te zwaar en heeft een snoeimes van 30 cm. Toch 12 cm meer dan de oude: dat scheelt bijna de helft! Ook hoef ik met dit iets grotere bereik niet altijd meer de trap erbij te halen. Al helemaal niet voor het wat geforceerde coniferenbolletje op zijn twee stammetjes: dat is afgevoerd. Groen in de winter is mooi, maar als je er binnen toch niks van ziet, kan zo’n snoeiobject wel gemist worden.


De hortensia’s ‘Annabelle’ in de achtertuin hingen altijd geknakt en verloederd over een stuk touw. Nu heb ik eindelijk twee klimplantenrekjes aangeschaft en er een bestendig hekwerk van gemaakt, waar de ‘Annabelles’ bevallig tegenaan leunen. Onze klimop, vier wanden vol, is in de loop van een paar jaar fors gesnoeid. Die gaan we nu netjes bijhouden, want dat scheelt niet alleen in de ruimte, maar natuurlijk ook in de hoeveelheid dood blad, die opgeruimd moet worden. Lees: ertussenuit geplukt.


Het zijn geen halve maatregelen en ik verwacht veel van mijn nieuwe daadkrachtige aanpak. Maar zoals altijd kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Op de buitentafel staat weer één klein potje met margrieten, min of meer te wachten op een plekje in mijn tuin.

Juli 2014

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

Heggenmussen

Jong geleerd, oud gedaan!
Wat weer een commotie in de politiek! Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft deze twee werkterreinen samengebracht in een goedbedoeld advies aan ouderen voor wat betreft hun oudedagsvoorziening: neem een moestuin op je oude dag! Dan snijdt het mes aan twee kanten: het 'fatsoenlijk', ofwel door de overheid gekort, pensioen wordt aangevuld met zelfgekweekte groenten. Tja, het is zomer en komkommertijd in de politiek, dus stak een storm van protest op. Gefundenes Fressen, het moestuinsocialisme in de aalmoestuin van de Partij van de Aardbei! 

Maar Jetta Klijnsma heeft een opgeruimde natuur en probeert op haar eigen optimistische manier een positieve draai te geven aan de kennelijk noodzakelijke bezuinigingen. Staatsmoestuinen met busvervoer voor ouden van dagen, daar hoeven wij niet voor te vrezen. Bovendien: moestuinen zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven. Voor jong én oud. Waar het om gaat is het plezier dat je eraan beleeft om buiten bezig te zijn en zonder gif en andere bestrijdingsmiddelen groenten en fruit te kunnen eten. Of dat financieel een besparing oplevert, staat nog te bezien. Een volkstuin krijg je niet cadeau en je zult altijd moeten investeren in gereedschap, bemesting, watervoorziening en natuurlijk plantjes en zaden. En zelfs in tijd, want de bejaarde van tegenwoordig heeft zijn/haar dagen gevuld met vrijwilligerswerk en past op kleinkinderen.


Kapucijners plukken
en sla en bietjes in
Beverwijk!


Het beleven van plezier aan het werk in een tuin kan al op heel jonge leeftijd ervaren worden. Mijn Amsterdamse kleindochters van ruim twee en bijna vier jaar werden door hun ouders meegenomen naar Beverwijk, met behalve een zwarte markt ook een groene markt: ‘De Oude Boerderij’, waar je zelf de biologisch verbouwde groente mag plukken. Tijdens het seizoen wordt een aantal keren een plukdag georganiseerd. Op zo’n dag is daar nog veel meer te doen, zoals ponyrijden, proeven en een workshop bijenhouden. Uiteraard ook uitleg over biologisch tuinieren. Mijn kleindochters hebben er kapucijners geplukt en bietjes, slakroppen, radijzen en prei.
Even tussendoor: over het ‘plukken’ van prei zijn de meningen verdeeld. In Maartens Moestuin haalde Maarten ’t Hart ongenadig uit naar collega-schrijver Geert Mak, die in zijn boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ rept van ‘prei plukken’. “Volkomen bezopen!” vindt gedragsbioloog ’t Hart en trekt vervolgens heel voorzichtig een dikke prei uit de grond!
Mijn kleindochters hebben in ieder geval heel lekker gegeten ’s avonds en weten nu, zo jong als ze zijn, waar de groente vandaan komt en hoe lekker vers geplukt is!
Dat zouden meer kinderen moeten weten en in de zomer, maar ook in het najaar, valt er natuurlijk in het noorden des lands ook wel wat te plukken. Vooral fruit.

Van begin juni tot begin oktober kun je in het Drentse Gieterveen fruit plukken in Pluktuin Bosjes Fruit. Vanaf eind juni zijn de frambozen en rode bessen rijp. Bramen volgen eind augustus, maar tussendoor rijpen ook blauwe en zwarte bessen en kruisbessen. Vooraf krijg je tekst en uitleg. Kijk op www.bosjesfruit.nl voor alle informatie.
Op zondag 13 juli wordt in Nieuwolda van 10.00-17.00 uur bij Fruitbedrijf en Boerderijwinkel Molema het Kersenfestival gevierd met cultuur, workshops en muziek, maar ook een wedstrijd kersenpitspugen! Vanaf begin augustus kan een deel van het fruit zelf geplukt worden. Dan zijn de zwarte, witte, rode en blauwe bessen rijp. Later in het seizoen rijpen er meerdere rassen appels en peren. Op de Landelijke Appelplukdag, zaterdag 28 september, organiseert Molema ook veel activiteiten voor kinderen. Zie www.boerderijwinkelmolema.nl.

Japanse wijnbessen in eigen tuin:
die plukken ook lekker als ze rijp zijn
Terug naar Drente, waar Fruitbedrijf Landwinkel Goense van juni tot september ook veel te plukken heeft: zwarte, rode, witte en blauwe bessen, kruisbessen, bramen, frambozen en de hypoallergene appel Santana. Dat zoeken we even op: uit onderzoek is gebleken dat 75% van de mensen met een milde appelallergie deze appel zonder klachten kan eten. Kijk voor de pluktijden op www.fruitbedrijfgoense.nl.

Blauwe bessen
Als je vooral dol bent op (biologische) blauwe bessen is Fruit of Life in Dwingelo, ook in Drente, een aanrader van juli tot en met september. Maar er kunnen ook andere fruitsoorten geplukt worden en na de pluk kun je uitrusten met een drankje en/of boerenschepijs. Hun website: www.fruitoflife.nl.
Nog steeds in Drente is een bezoek aan de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen aan te bevelen: bijzondere tuinen met ongewone en/of vergeten groenten, een kleinfruitdoolhof met wel tachtig, vaak historische, bessensoorten en nog veel meer. Je kunt hier niet zelf plukken, maar wel winkelen in de zelfbedieningskraam: www.detuinenvanweldadigheid.nl.
Vanaf eind augustus biologisch geteelde frambozen plukken in Friesland: op de Frambozenboerderij en minicamping De Kastanjeboom in Opeinde. Er wordt aangeraden vooraf even te bellen of de frambozen inderdaad plukrijp zijn. Kijk op www.frambozenboerderij.nl.
Terug naar Groningen: in Zuurdijk, gemeente De Marne, vind je Fruitteeltbedrijf JJ Loots met een winkel aan huis, waar sappen en wijn worden verkocht. In de boomgaarden groeien diverse soorten appels en peren, die je in het oogstseizoen op drie tot vier zaterdagen zelf mag komen plukken. Informatie: www.fruitbedrijf-loots.nl.


Sla, peterselie en bieslook plukken in eigen tuin:
voor alle leeftijden
Een fijne zomer gewenst, al dan niet met (klein)kinderen, en blauwe vingers van het bessenplukken!

Juli 2014

TUINKALENDER JULI-AUGUSTUS 2014

TUINKALENDER 


 Ook als het geen warm zomerweer is, kan de tuin uitdrogen. Geef op tijd water.

 Dat is ook voor buxus heel belangrijk.

 Geef clematis zeker een keer per week een gieter water; dat heeft deze klimmer echt nodig.

 Vul zo nodig de vijver bij.

 Bevorder het doorbloeien van planten door de uitgebloeide bloemen te verwijderen en af te voeren.

 Vervang planten die tegenvallen tijdelijk door eenjarigen - dat geeft tijd om iets nieuws te verzinnen.

 Blijf op zoek naar slakken. Ze maken meer kapot dan je lief is.

 Voor planten is het ook geen pretje om zo aangevallen te worden.

 Maai bij hogere temperaturen het gras niet te kort.

 Als het lukt: vóór een regenbui de tuin nog een keer bemesten.

 Laat je tuin verzorgd achter, dat is wél zo leuk voor de oppas. En verzamel de potplanten op een paar plekken.

 Een volle regenton, desnoods gevuld met kraanwater, maakt het watergeven ook een stuk eenvoudiger.

 Geniet van een fijne vakantie en pluk een dag, met of zonder (klein)kinderen (zie Heggenmussen 'Jong geleerd, oud gedaan')!


Juli-augustus 2014

TUINFOTO'S JUNI 2014

TUINFOTO’S


3 juni 2014: voortuin gezien vanaf het trapje, na het 
snoeien van de veldesdoorn (zie de foto hieronder)

Dit paadje is weer goed begaanbaar

Geranium phaeum 'Samobor' is uitgebloeid; de bloemen
 knip ik eruit, het fraai getekende blad blijft achter
Ook Astrantia, Zeeuws Knoopje, is in
trek bij de bijtjes



Paeonia Sarah Bernhardt: bloost als een pioen

Een vlieg op Campanula portenschlagiana: ook mooi

4 juni 2014: alle zaailingen, Cosmea en Cleome in wit en
rose, netjes op een rijtje

De hortensia's 'Annabelle' houden zich nog in, maar het
wordt nu echt tijd voor een permanente ondersteuning.
Juni is een mooie maand: nog enigszins overzichtelijk

Ook de duiven genieten van het mooie weer;

... zij blijft wat verfomfaaid achter

Een larve van het lieveheersbeestje - niet storen: die 
groeit van luizen

Dit vlindertje zit weliswaar op de witte klaver, Trifolium
ochroleucon, maar is toch een muntvlindertje

Deze kleine vos, nou vooruit: Aglais urticae, verkiest
 de vederdistel, Cirsium rivulare atropurpureum 

10 juni 2014: het gonst van de insecten - er is voor elk wat wils

Trifolium ochroleucon is zeer in trek




Er is dan ook veel te halen!
Clematis recta purpurea, donkerbladig, 2 m hoog, bloeit in juni en
verspreidt een heerlijke geur