vrijdag 6 maart 2015

KOBUS EN DE FUCHSIA

Heggenmussen 

Thema van de jaarlijkse verkiezing van de boom van het Jaar was voor 2015: ‘een welkome exoot’. Daar kun je gemakkelijk een cynische opmerking over maken, maar dat zal ik niet doen. Want dan blijf je aan de gang, met een winnaar die ‘Magnolia kobus’ heet. Hoe exotisch is ‘kobus’?!

Magnolia kobus      foto: internet
De ‘Magnolia kobus’ komt oorspronkelijk uit Azië, te weten Japan, maar floreert onder verschillende omstandigheden. De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen, die de verkiezing elk jaar organiseert, heeft anno 2015 rekening gehouden met het veranderende klimaat en de conclusie getrokken dat wij in Nederland inmiddels een geschikt klimaat hebben voor exoten. Daarbij past ‘Magnolia kobus’ goed in ons openbaar groen, is hij onderhoudsvriendelijk, gezond en ook nog geschikt voor export naar andere Europese landen. Overigens werd ‘kobus’ al in 1878 in Engeland ingevoerd, maar dit even terzijde.

Behalve een Latijnse naam hebben bomen en planten ook altijd één of meer Nederlandse namen. Nu klinkt ‘kobus’ natuurlijk al heel Nederlands, maar deze boom heet ook nog ‘Beverboom’ en ‘Valse tulpenboom’, terwijl hij nota bene behoort tot de ‘Tulpenboomfamilie’. Een valse neef dus! Maar is deze welkome exoot eenmaal op leeftijd, dan komt in maart en april alles goed, wanneer de boom zich rijkelijk tooit met prachtig openstaande witte magnoliabloemen met een doorsnede van wel 10 cm. Niks ‘vals’ aan. Na de witte bloei volgen donkerrode zaaddozen. Uit wollige knoppen op de takken groeien eironde bladeren, die in de herfst geel verkleuren. Dan draagt de boom ook rode vruchten; een mooi herfstplaatje. ‘Magnolia kobus’ wordt uiteindelijk 8 tot 10 m hoog, met een brede en eironde kroon. Mijn ‘Atrium Tuinplanten Encyclopedie’ meldt ook nog dat de bloemen geuren en de bladeren ‘licht geuren’. Al met al een aanwinst voor de tuin!

Kobus in de Atrium Tuinplanten Encyclopedie
Maar dichter bij huis en laag bij de grond kunnen we ons ook uitleven: het is maart en tijd om op te ruimen. Zelf ben ik geneigd de oude stengels te verdelen over compostvat en groene container, maar beter en ook nog gemakkelijker is het om ze klein te knippen (in vingerlange stukken) en ze ter plekke te laten vallen. Niet op de sneeuwklokjes!! (Daar ligt mijn dilemma!) Het oogt nu rommelig, maar zodra de aanwezige planten uit de startblokken gaan, benemen ze het zicht op de restanten, die in de loop van het seizoen zullen composteren. Een win-win situatie: zo heb je ook nog tijd om de tuin te bemesten. Want compost is vooral een bodemverbeteraar; voeding moet van de mest komen en wel nú, in het voorjaar.


En dan naar binnen om vóór te zaaien! Dat is wel zo prettig, tijdens maartse buien. Bedenk eerst wat je wilt gaan zaaien en voor welke plek, want het aanbod is gigantisch. Het is ook lonend om de voorraad thuis nog even door te nemen op kiemkracht. Daarvoor leg je natgemaakte vellen keukenpapier in een diep bord met per soort ongeveer 10 oude zaden. Afdekken met plastic, op een warme plaats zetten en afwachten. Als er na een maand nog niks is gekiemd, of te weinig, kunnen de zaden naar de composthoop.


En heb je nog een fuchsia, breng die dan vooral níet naar de composthoop, want de fuchsia is ‘hot’ dit jaar en verkozen tot balkonplant van het jaar. Wie had dát nou gedacht!

Maart 2015


Geen opmerkingen: