vrijdag 13 november 2015

GROEN GROEN BOLLEN BOLLENLAND

In míjn tuin ...

... heb ik elk voorjaar een groen groen bollen bollenland! En daar heb ik nooit vraagtekens bij geplaatst, integendeel! Je tuin is toch bedoeld om ‘de natuur’ dichtbij te halen en ook zo hier en daar te dienen. Want je trekt bijen en vlinders aan en nog veel meer nuttige diertjes: je bent bezig met het in stand houden van de natuur!

In ons gecontroleerde landje ga je ervan uit dat Vadertje Staat goed voor ons zorgt - zoals jij voor je stukje natuur zorgt. Over marktwerking en uitbreiding en export en winstmarges hoef je niet na te denken; dat doen anderen wel. Vadertje Staat heeft ook een Voedsel- en Warenautoriteit (voorheen Keuringsdienst van Waren), die niet alleen ons voedsel en andere consumentenproducten controleert, maar ook de gezondheid van planten en dieren alsmede het dierenwelzijn. Daarnaast handhaaft deze autoriteit ook de natuurwetgeving. Een allesomvattend toezicht op ons welzijn en dat van de dieren en de natuur.

Maar Vadertje Staat heeft wel héél veel kinderen met veel en vaak botsende belangen. Daarmee staat Vader voor dilemma’s, want dat bijt elkaar, al die mondige kinderen.
En die bloembollen.
Op 17 oktober jl. las ik in de Volkskrant een artikel van Loethe Olthuis, die niet alleen smakelijke recepten schrijft (googel even haar Andalusische zuurkoolschotel!), maar ook het bolgoed nader bekeken heeft. Ze noemt de bollenteelt een van de zwarte schapen in onze landbouw. In de zucht naar ‘nieuw!’ zijn bloembollen eeuwenlang veredeld, ten koste van hun weerstand tegen allerlei ziektes. Daar worden onder andere schimmelwerende middelen voor ingezet met vervuiling van bodem en oppervlaktewater tot gevolg.

De tulpenbol noemt zij “...meer een gifbol.” Daar had ik, vertrouwend op Vadertje Staat, geen idee van. Gelukkig constateert Loethe ook een op gang komende verbetering, onder andere door een handjevol bedrijven die nu biologisch bollen telen. De groenste telers, schrijft ze, zijn in zee gegaan met Milieukeur en planten dit najaar de eerste ‘Milieukeurbollen’. Naar verwachting zal eind 2016 zo’n 10% van de aangeboden bollen Milieukeur hebben. Dat is een mooi begin.

Maar wat nú te doen met de bollenplanterij? Bedenk: de consument heeft het laatste woord! Kies ‘wilde’ bolletjes, als blauwe druifjes (Muscari) of boshyacint (Hyacinthoides hispanica): ziektebestendig en daarmee schoon. Of zoek op internet naar biologische bloembollen en leveranciers. Zelf heb ik bij-vriendelijke tulpenbollen geplant: neonicotinoïden vrij en geteeld met een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Want in een groen groen bollen bollenland, daar zit je heeeel parmant en je tuin blijft onverdroten!

November 2015

Geen opmerkingen: