vrijdag 3 juli 2015

NIEUWE ARTIKELENNIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
11 SEPTEMBER 2015Clematis, ach, hoe heet je ook alweer? lijkt geprofiteerd te
hebben van de lange aanlooptijd in het koude voorjaar en
combineert nu mooi met de kamperfoelie.

Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

TAXUS TEGEN KANKER

EVEN TUSSENDOOR

Al heel lang is bekend dat de jonge twijgen van Taxus baccata een stof bevatten, baccatine, die een belangrijke grondstof is voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën wordt gekozen voor geneesmiddelen op basis van Taxus.


Stichting Vergroot de Hoop heeft op 15 juni jl. een actie gelanceerd: ‘Vergroot de Hoop, verklein de kanker’. Tot en met 31 augustus wordt landelijk taxussnoeisel ingezameld. De gemeente Ten Boer draagt bij aan deze actie door het eigen taxus-snoeisel in deze periode te verzamelen en roept de inwoners van de gemeente op om ook mee te doen.
‘Vergroot de Hoop’ heeft inzamelbakken van 1 m³ ter beschikking gesteld en brengt het snoeisel naar locaties waar het verwerkt wordt. Per volle bak ontvangt de gemeente € 50,- van deze stichting.
Er moet wel zorgvuldig en schoon gesnoeid worden. Alleen eenjarige scheuten van de taxus zijn geschikt voor dit doel. Takken mogen niet langer zijn dan 30 cm en niet dikker dan 0,5 cm. Al het andere materiaal, zoals dikke takken zonder naalden, complete struiken of snoeisel dat vervuild is met bladeren, aarde, gras of iets dergelijks, is onbruikbaar. Alleen jonge scheuten dus!

Wie taxus-snoeisel inlevert mag zijn voorkeur aangeven voor een kanker gerelateerd doel. Aan het eind van de actie maakt de gemeente Ten Boer het ingezamelde bedrag over aan het doel met de meeste stemmen.
De speciale afvalbakken voor de taxus-snoeisels staan tot en met 31 augustus op twee plekken:
-    Gemeentewerf Ten Boer (Boltweg 1, Ten Boer), op werkdagen van 09:45 tot 10:00 uur en van 12:00 tot 12:30 uur of op afspraak.
-    Afvalbrengstation Woldjerspoor (Duinkerkenstraat 99, Groningen), maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Taxus wordt in het groeiseizoen tweemaal gesnoeid: in juni (begin juli kan ook nog!) en nog een keer in augustus/september. Augustus dus! Meteen na het snoeien bemesten, bijvoorbeeld met Hagen-AZ van Ecostyle.
Dan kan er volgend jaar opnieuw taxus-snoeisel worden ingezameld voor kankerbestrijdende geneesmiddelen!

Juli 2015


KRUIDJE-ROER-ME-NIET

In míjn tuin ...

... zijn alle planten geëmancipeerd: mannelijk, vrouwelijk, of allebei tegelijk, groeien er vrolijk door elkaar en allemaal hebben ze het op hun eigen plek voor het zeggen. Voor ons is het alleen bij vruchtbomen en -struiken interessant om te weten of een plant eenhuizig is of tweehuizig. In het laatste geval heb je zowel een mannelijk als een vrouwelijk exemplaar nodig. De planten zelf maken zich er niet druk over: het summum van emancipatie!
Wijzelf zijn nog niet zover, dacht ik laatst onder het strijken van alweer zes overhemden en drie broeken. Er zit veel strijkwerk in een man. Maar mijn poging om de mijne dat op een strijkplank in praktijk te laten brengen is jammerlijk mislukt: geen aanleg. Ooit gooide mijn broer schone zakdoeken ongestreken in de kast en mijn zoon trok de T-shirts rechtstreeks uit de droger. Gelukkig kan mijn man lekker koken en daarom heb ik, geëvrouwcipeerd als ik ben, besloten strijkplank en snijplank tegen elkaar weg te strepen: probleem opgelost! Creatief omgaan met emanciperen heet dat.

Mimosa pudica - kruidje-roer-me-niet!
Er is trouwens in veel landen emancipatorisch nog een lange weg te gaan, van twee kanten!
Onlangs maakte biochemicus Tim Hunt (72), hoogleraar aan het University College London én Nobelprijswinnaar, grapjes over het samenwerken met vrouwelijke laboratoriummedewerkers: “Je wordt verliefd op ze, of zij op jou, en bij kritiek barsten ze in tranen uit!” De professor en kennelijke anti-emancipist werd op staande voet ontslagen! Hoe droevig is het gesteld met onze emancipatie, meisjes, dat een man om zoiets, niet meer dan een faux pas, zijn alom gewaardeerde werk niet meer mag doen?! Daar trekt een geëmancipeerde vrouw zich toch niets van aan! Vooroordelen (en grappen) over mannen liggen net zo goed voor het oprapen: ‘Waaraan merk je dat een man plannen heeft voor de toekomst? Hij haalt twéé kratten bier in plaats van één.’ En bij huishoudelijke klussen slaan ze de helft over. Verder kunnen mannen maar één ding tegelijk, vrouwen veel meer. (Dat klopt trouwens!) En ze zouden betere chauffeurs zijn. Mwah!
O, oeps, word ik nu als columnist ontslagen: wegens discriminatie van mannen?!
Mannen aller landen, verenigt u en kom ook op voor emancipatie! Wees gewoon wie je bent (een vent, met alle beperkingen van dien!) en weet: een geëmancipeerd mens kan een stootje hebben!
Het zal nog veel voeten in de aarde hebben, voor we zo geëmancipeerd zijn als onze planten. Mimosa pudica ofwel Kruidje-roer-me-niet, (ook wel: lichtgeraakt, snel geïrriteerd persoon) is er overigens niet bij, in mijn tuin!

Juli 2015BUURCONTACT OP DE STOEP!

Heggenmussen 


Onlangs verscheen een fraai boek: De Stoep, met als ondertitel ‘ontmoetingen tussen huis en straat’. Ik heb het direct aangeschaft: nieuwsgierig naar de vele foto’s en het verhaal over de rol van groene stoepen in de contacten tussen buurtbewoners. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik met lezen nog niet ver gekomen ben. Het is een wetenschappelijk georiënteerd boek, met onder andere een ruimtelijke analyse van de 6.231(!) straten van Rotterdam. En daar is in veel opzichten veel over op te merken! Maar ook stoeptuinen in Antwerpen, Hamburg, Bremen en Londen komen voorbij.

Onderzocht werd, onder andere, het effect van groen op de stoep: voor de beleving van een straat én het effect op het contact tussen de bewoners. De eindconclusie is positief. Want behalve planten worden er ook bankjes en stoelen neergezet, waarop het gezellig babbelen is met buren en voorbijgangers. De mensen leren elkaar beter kennen en weten zo wie er ‘vreemd’ is in de buurt, wat het gevoel van veiligheid vergroot. ‘Gluren bij de buren’ wordt door de beplanting tegengegaan, wat gunstig is voor het gevoel van privacy.
Maar wie denkt dat tuinieren altíjd tot verbroedering leidt, heeft het mis. Dat blijkt uit het onderzoek van Esther Veen, die op 15 juni jl. in Wageningen promoveerde op haar onderzoek naar (verwachte) betere relaties tussen mensen in ‘buurtmoestuinen’. Ook hier ontstaan groepen: sociale structuren worden niet gemakkelijk doorbroken en net als in het ‘echte leven’ ontstaan ook hier problemen. Wel bleek uit het onderzoek dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen en makkelijker bij elkaar aankloppen voor hulp. Maar vriendschappen of contacten buiten de tuin kwamen eigenlijk niet voor.


Alcea - stokroos
Klimop bloeit óók!

Een bijtje op de geranium


Rosa Sander's White

Clematis Negritjanka met
(vaste) witte lathyrusTot zover de wetenschap! In ons landelijk gebied zijn veel huizen voorzien van voortuinen, die gelukkig in de meeste gevallen nog als tuin worden ingericht en gebruikt. Maar in de oude dorpskernen treffen we ook vaak pittoreske straatjes aan, met echt geen ruimte voor een voortuintje. Papavertjes willen wel kiemen in de voeg tussen huis en stoep. Als er iets meer ruimte is, één stoeptegel eruit, zijn stokrozen, van wit tot zwart met daar tussenin geel, rood en roze, prachtige stoepbewoners. Ze heten tweejarig, maar dat valt reuze mee. De stokrozen in mijn ‘buitentuintje’ langs de stoep bloeien daar al járen. En ook in wisselende kleuren, dankzij de bestuiving door bijen en hommels. Wat je op statige boerderijen nog wel eens ziet, kan ook op kleinere gevels: (geurende!) klimrozen rond alle ramen! Ga eens kijken bij ‘De Beemd’ in Warffum: daar vind je een geweldig assortiment aan rozen. Ik ben er ooit vertrokken met rosa ‘Sander’s White’, een indrukwekkende rambler boven ons vlonderterras. Klimroos ‘Albéric Barbier’ kocht ik bij De Kleine Plantage in Eenrum, net als ‘Mme. Alfred Carrière’, met een voorspoedige loopbaan boven ons pergolaterrasje. Maar vergeet clematis niet: op zichzelf al mooi, met verschillende bloeitijden, en ook goed te combineren met klimrozen of lathyrus (de eenjarige geurt, de vaste niet). Een gevel op het zuiden is ideaal voor een druivenstok: mooi blad, ook in de herfst, en natuurlijk het feestje van de druivenoogst. Voor een groene gevel in zomer én winter komt klimop in aanmerking; wel regelmatig snoeien en weghouden bij kozijnen.
In zo’n pittoresk straatje zíe je niet alleen schoonheid, je vóelt het ook. Klapstoeltjes erbij: buurcontact op de stoep!

Juli 2015 

TUINKALENDER JULI/AUGUSTUS

TUINKALENDER


Rosa Mme. Alfred Carrière
 Na de eerste grote groeispurt mag de tuin nu nog wel een keer bemest worden.

 Geef uitgebloeide rozen speciale rozenmest; bij droog weer vloeibare rozenmest.

 De struikrozen mogen nu gesnoeid worden. Uitgebloeide zijloten een stukje inkorten tot op een naar buiten gericht oog of een zijscheut.

 Ook klim- en ramblerrozen kunnen na de bloei teruggeknipt worden. Handschoenen aan!
Druiven plukken aan
het eind van de zomer

 Mijn druiven snoei ik terug op één blad voorbij de druiventros en ook niet dragende ‘takken’ worden ingekort. Per tak houd ik één tros aan, maar twee kan ook.

 Knip uitgebloeide geraniums, dus niet de pelargoniums!, terug voor een tweede bloei, met nóg een keer stuifmeel voor bijen en hommels.

 Uitgebloeide heesters, zoals bijvoorbeeld jasmijn, snoeien: knip de helft van de uitgebloeide takken helemaal weg voor meer licht in de struik.
Ook het 'terugzetten' van
een haag is soms nuttig

 Met een compostvat binnen handbereik duurt het veel langer tot de groene afvalbak vol is en je houdt er ook nog compost aan over!

 Plant nu de bollen die in de herfst bloeien, bijvoorbeeld nerine en herfsttijloos. Bedenk wel dat herfsttijloos na de bloei tamelijk fors blad produceert, wat pas ver in het voorjaar weggehaald kan worden.

 Geef in droge periodes op tijd water - vang dat in natte periodes op in een regenton!

 Laat de tuin netjes achter als je op vakantie gaat en maak het voor de tuinoppas gemakkelijk om zo nodig water te geven.
Meer mogelijkheden met
taxussnoeisel!

 Houd hagen mooi in vorm met regelmatige snoeibeurten. Taxus en hulst eind augustus, begin september nóg een keer snoeien. Zie voor de taxus het artikel ‘Taxus tegen kanker’!

 Elke tegel die vervangen wordt door een plant is er één!

 Voor een verbod op het gebruik van Roundup zullen we nog even geduld moeten hebben: dat moet op Europees niveau geregeld worden. Regel het zelf: zónder Roundup!

 Een fijne vakantie voor iedereen! En als het regent kun je al mijn tuinartikelen nog eens nalezen op www.mimi_inmijntuin.blogspot.com

Juli 2015TUINFOTO'S JUNI 2015

TUINFOTO’S


1 juni 2015: koren- en koekoeksbloemen

De heg langs het 'buitentuintje' is drastisch
teruggezet - komt helemaal goed!

Wat staat het weer vol

7 juni 2015: Clematis anonymus

13 juni 2015, 6.31 uur: de morgenstond heeft goud in de mond

14 juni 2015: een nieuwe boom!
Crataegus lavallei 'Carrierei'

17 juni 2015: Rosa Albéric Barbier loopt geel uit en
kleurt dan naar wit

In het moestuintje zet de spruitkool
zijn beste beentje voor - wel groot
blad voor die kleine spruitjes

Deze schaduwhoek heeft het helemaal: van de bladvormen!

Kijk toch hoe weelderig de pergola begroeid is,
met rosa Albéric Barbier!
En zó is de laurier hersteld, nadat we al het blad
hebben geplukt in verband met 'hagelschot'!
Ook nieuw blad vertoont weer de symptomen,
maar voorlopig is dit meegenomen.
Daar komen de Groninger kroontjes weer!
En de zadelzwam is nog steeds niet klaar met het stronkje in de voortuin
Mme. Alfred Carrière bloeit prachtig! Aan het eind van de maand
is ze helaas uitgebloeid en moet ze flink worden teruggesnoeid.
En nu maar hopen dat het 'doorbloeiend' in de catalogus klopt ...

Paarsrode geluksklaver en roze anjertjes wachten op het blauw
van campanula
terwijl de klaver ondertussen flirt met de paars aanlopende sedum!

Mijn taxus is heb ik helaas al gesnoeid, wanneer de actie
voor het kankermedicijn bekend wordt. De actie duurt tot
en met 31 augustus. Eind augustus kan taxus nog een keer
gesnoeid worden en dan doe ik mee!
Zie het artikel 'Taxus tegen kanker'

20 juni 2015: De bijen van mijn buurman zijn gaan zwermen.
Uiteindelijk verzamelden ze zich rond hun koningin in de
rododendron van mijn andere buurman. Een indrukwekkend schouwspel,
wat gelukkig goed eindigde: terug in hun bijenkast!