vrijdag 11 september 2015

NIEUWE ARTIKELEN



NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
9 OKTOBER 2015



Een dagpauwoog tankt bij Agastache Blue Bedder. Deze fraaie plant
nam ik deze zomer mee van een bezoek aan de Kruidhof in het Friese
Buitenpost. Agastache verdraagt geen strenge vorst, dus bewaar ik
hem nog even in zijn pot, want je weet het maar nooit, nu het klimaat 
zo merkbaar verandert. Volgend jaar mag deze prachtige vlinderplant
fijn in de volle grond.

Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

VERGETEN, VERGAT, VERGETEN

In míjn tuin ... 

... vierden we deze zomer mijn verjaardag afwisselend binnen en buiten. Het was een regenachtige dag, maar ik heb er weer een jaar bij! Helaas neemt mijn geheugen omgekeerd evenredig af en dat is lastig. Vooral namen van mensen en planten moeten het ontgelden, maar soms ook goede voornemens. Ik heb een boekje, eh ... hoe heet het ook alweer en waar is het gebleven?! Ach, onder de tuinbladen op de bank: ‘Een beter geheugen’. De inleiding heb ik nu twee keer gelezen omdat ik vergat dat ik al in het boek begonnen was. Bovendien heb ik meer te doen dan een boekje lezen.

Bezoek voor Lysimachia clethroides, een zomers Landkaartje,
in zwart-bruin met wit en oranje-rode streepjes
Want met het verstrijken der jaren veranderen ook inzichten en overtuigingen - zóveel rek zit er nog wel in. Liet ik voorheen graag de natuur zijn gang gaan, nu zag ik in dat een tuinier uiteindelijk toch zelf de boel onder controle moet houden. De smalle paadjes in mijn voortuin groeiden elke zomer onbegaanbaar dicht en knipsels uit het voorjaar verteerden niet of nauwelijks. Je ziet het niet, onder al die planten, maar het hoopt zich daar wel op. Een walhalla voor slakken.
Aan de slag dus! De planten langs de paadjes zijn gehalveerd, slechte presteerders opgedoekt, goeie bloeiers een eindje opgeschoven, de aanschaf van ‘hebbeplanten’ is gehalveerd en nog niet verteerde knipsels zijn afgevoerd. Zelfs het buitentuintje langs de stoep, hier al heel lang het stiefkindje, heb ik gefatsoeneerd. Tjonge, dat knapt op!

Het 'gefatsoeneerde' buitentuintje
Verder heb ik een tuinclubje op bezoek gehad. Ik achtte mijn tuin daarvoor te klein en dus ongeschikt, maar in de praktijk bleek dat mee te vallen. Er is tenslotte veel te zien! In de voorbereiding besloot ik zoveel mogelijk plantennamen te noteren, omdat je anders wel heel snel uitgepraat bent. Op oude plattegrondjes vond ik lange lijsten terug. Adderwortel, bereklauw, engelwortel, veenpluis, lisdodde, bont kalmoes, duizendblad, bont liesgras, hertshooi, maggiplant, reuzeriet, smeerwortel: het was een andere tijd in de jaren ’80, dat is wel duidelijk. Toch staan er ook planten tussen die de tand des tijds hebben doorstaan: akeleien, braam, monnikskappen (Aconitum), lievevrouwebedstro, de druif, de ‘voordeurroos’, pioen Sarah Bernhardt, leverkruid (Eupatorium), spirea: die heb ik nog allemaal! Taaie rakkers.

Nog eens Lysimachia clethroides én ...
Uiteindelijk vergat ik natuurlijk de nieuwe plattegrond mee te nemen naar buiten, maar toen er naar plantennamen gevraagd werd, rolden ze er zomaar uit: Kitaibelia vitifolia, Lysimachia clethroides en, ... ach, nu ben ik ze tóch weer vergeten!

... Kitaibelia vitifolia!
Gelukkig bloeien planten ook naamloos, in mijn geheugenloze tuin.

September 2015

NAZOMER

Heggenmussen 

Sommigen willen er niet van horen, maar de herfst is toch echt in aantocht. Ergens begin augustus al wees mijn buurvrouw op bruine blaadjes aan bloemstengels: kijk, het wordt al herfst! Ik vond het nogal meevallen en bovendien kun je ze er zó vanaf rissen. Maar anderhalve week later trof ik onder een buxusstruik een uitgebreide familie paddenstoelen aan en hoewel ze ook vrij snel weer verdwenen waren, keek ik toen toch met andere ogen naar de tuin. Hopelijk hebben we nog een overbrugging achter de hand: de nazomer!



En met de juiste beplanting is dat gewoon feest! Als ik uit het raam kijk, zie ik nog steeds de zomer in mijn tuin. Klimroos Mme. Alfred Carrière, een geurige doorbloeier, is na een korte onderbreking opgewekt aan een tweede bloei begonnen. Van klimroos Albéric Barbier, een zomerbloeier, meldt de catalogus: nabloei bij oudere planten. En inderdaad, er zijn weer rozen in aantocht!

Albéric Barbier, toegift!
Voor de begane grond is er Potentilla, ganzerik: een bodembedekker die tot aan de vorst bloeit in rose, geel, wit of oranje. Sedum Herbstfreude, rozerode bijen- en vlinderplant, heeft iedereen natuurlijk al. Ook ná oktober blijft deze plant de moeite waard, met een mooi wintersilhouet. Goed te combineren met de zachtroze Persicaria campanulata, klokjesduizendknoop. Deze vaste (bijen)plant wordt ongeveer 1 m hoog, geurt en verdraagt een temperatuur tot -20ºC. Gaat het nóg harder vriezen, dan moet hij afgedekt worden met blad of dennentakken. 

Persicaria 'Firetail'
Nog wat hoger wordt duizendknoop Persicaria amplexicaulis ‘Fire Tail’. Een uitbundige bijenplant en langbloeier met steenrode bloeiaren. Wie durft kan deze plant combineren met de geelbloeiende guldenroede, Solidago ‘Golden Wings’, 150 cm hoog en ook in de winter nog mooi. Of de gele Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’, 90 cm, met een zwartbruin hart. Niet voor niets luidt de Nederlandse naam ‘zonnehoed’.

En met een groen hart: Rudbeckia nitida
Ook geel, maar luisterend naar de naam ‘zonnebloem’ is Helianthus, waarvan ‘Lemon Queen’ zachtgeel bloeit en H. salicifolius een bruin hart heeft. Deze laatste wordt maar liefst 250 cm hoog en houdt stand tot november.
Maar niet iedereen is gecharmeerd van geel en in de nazomer mag het ook wel ietsje minder. Daarvoor hebben we een struikje als Caryopteris ‘Heavenly Blue’, met mooie blauwe bloempluimen van augustus tot in oktober, met een beetje geluk. Het blad geurt enigszins naar lavendel en de bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan. Wel graag op een beschutte plek in de volle zon.

Ook mooi blauw: Agastache. Wel beschermen bij strenge vorst.
De meest bekende vlinderstruik, Buddleja davidii, mag niet ontbreken. Deze struik moet wel goed gesnoeid worden, voor zoveel mogelijk bloemen op ooghoogte. Knip in het voorjaar de zwakke scheuten eruit en snoei de overige takken terug tot op 15 tot 45 cm boven de grond. Kies uit wit, roze, paars of zelfs geel (B. globosa)! Kleinblijvende soort: Buddleja davidii ‘Blue chip’, 80 cm.

Buddleja, vlinderstruik
Wil je echt bloei hebben tot de nachtvorst, dan wordt het Hibiscus syriacus. De enkelbloemige zijn het meest winterhard. Keuze uit wit, blauw, paars, rood en roze! Deze struik kan wel 2 tot 3 m hoog worden, maar ook hiervan zijn lagerblijvende soorten te koop. Deze Hibiscus wil graag beschut staan, maar wel volop in de voorjaarszon: voor zoveel mogelijk bloemknoppen.











En natuurlijk zijn er ook nog de herfstanemonen, de herfstasters en de dahlia’s en, nou ja, méér dan genoeg planten om mee te ‘nazomeren’, tot het herfst wordt en rustig in de tuin. Dat is óók mooi.

September 2015

TUINKALENDER

TUINKALENDER


 Van gezonde buxusstruiken kun je nu stekken nemen, zo’n 10 cm lang, liefst vertakt en voor driekwart ontdaan van het blad. Zet ze zo dicht mogelijk bij elkaar in een bak met stekgrond op een beschutte, niet te donkere plek in de tuin.

 Monty Don, Gardeners’ World, BBC, heeft nog hoop voor zieke buxus: halveer de haagjes, desinfecteer het gebruikte gereedschap en verbrand het snoeisel of voer het af in een dichtgeknoopte plastic zak: in de grijze container.

Agastache, in trek bij vlinders;
hier een dagpauwoog

 Het gras mag nu wél wat hoger groeien.

 Tijd om vaste planten te delen en uit te planten.

 Een tekort aan vaste planten kun je nu al aanvullen; ze zullen in de nog opgewarmde grond goed aanslaan.

 Op droge dagen is water geven nog steeds nodig, vooral voor de potplanten.

 Op natte dagen, wát een hoosbuien, blijkt de noodzaak van tuinen met zo min mogelijk tegels: laat de regen fijn in de grond zakken!

 Snoei hagen nog één keer, voor strakke lijnen in de winter.

 Blijf uitgebloeide bloemen wegknippen, vooral ook van de dahlia’s.

 Dahlia’s blijven buiten tot en met de eerste nachtvorst!

 Maak de nestkasten schoon: fijne overnachtingsplekjes voor overwinterende vogels.
Nu mooi: najaarsbollen,
colchicum, herfsttijloos


 Verzamel zaden: na herfst en winter wordt het weer voorjaar!

 Het is weer bijna tijd om voorjaarsbollen te planten: meer van hetzelfde of iets totaal anders?!



 Bind nieuwe uitlopers van braam, framboos en Japanse wijnbes goed aan: nog meer te snoepen, volgend jaar.

 Nazomer is óók zomer: geniet ervan!

 En als het tóch koud wordt: binnen alle tuinartikelen nalezen op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl, mét foto’s!

September 2015


TUINFOTO'S AUGUSTUS 2015

TUINFOTO’S



2 augustus 2015

Persicaria Firetail

5 augustus2015

Dagpauwoog op de Agastache:
meegenomen van de Kruidhof in Buitenpost
en nog niet geplant, zodat ik hem bij vorst op
een luwe plek kan laten overwinteren.

Op de achtergrond: Acer negundo. De bladeren hebben een
bevallig silhouet en behalve groen en wit is er ook een zweem van roze.
Een eye-catcher!

De eerste paddenstoeltjes!

Het 'pergolaterrasje' tussen de Annabelles

7 augustus 2015: een Koolwitje heeft haar eitjes
afgezet aan de onderkant van dit spruitkoolblad -
de spruitjes spruiten er niet minder om ;)

12 augustus 2015: nadat de borstelwagen der gemeente
ruw de grens van de stoep had blootgelegd, in drie keer (!),
heb ik mijn  'buitentuintje' gerenoveerd en, eerlijk is eerlijk,
 daar is het niet minder van geworden ;)

Mijn eigen paadjes houd ik tenslotte óók 'netjes'.

Aan de zijmuur floreert de Japanse wijnbes, tot
groot genoegen van onze kleinzonen!
Na een weliswaar geslaagde tuinrenovatie moeten
onze Amsterdamse kleindochters daar nog een
jaartje geduld hebben, voor ook zij weer wijnbessen
kunnen snoepen.
In mijn tuin is altijd wat te doen: na allerhande kleuren
springt het vanzelf weer op groen
(vrij naar Herman Finkers)

Dit is de 'zomeruitvoering' van het Landkaartje, Araschnia levana.
'Araschnia' is een verbastering van 'Arachna' wat 'spin' betekent
en hier verwijst naar de web-achtige lijnen op de onderkant van
de vleugels.

Herfstanemoon in gesprek met Lysimachia clethroides

Hoe één zomerstorm mijn clematis aan flarden scheurde ...

De phloxen bleven overeind ...

Het hekje in gebruik als uitkijkpost ...

17 augustus 2015: ik ben laat met het wegknippen van de uitgebloeide
vrouwenmantels. Maar voor dit salamandertje had het nog wel even
mogen duren.
18 augustus 2015: een uitgewoonde courgettebloem ...


19 augustus 2015: heel veel wespen dit jaar. Wij trakteerden op
Carvan Cevitam; dat ging tot de laatste druppel en schoon op!

22 augustus 2015: een nieuwe 'pergola', een nieuwe vlonder en de
door ons binnen gebruikte stoelen gepromoveerd tot wat ze al waren:
terrasstoelen. Omdat er nogal wat naar beneden komt, aan rozenblaadjes
en vogelpoep, zetten we ze buiten gebruik 'in de slaapstand'.
De zelf gestekte Annabelles zijn plots volwassen en toch wel erg groot -
volgend jaar beter ondersteunen en misschien wel twee keer terugknippen:
voor kleinere bloemen. (Experiment!)


Met de courgettes (van de AH-zaadjes!) is het toch nog goed gekomen!


De roze phloxen (Windspiel, uit de Prionatuinen van wijlen Henk Gerritsen),
die inderdaad zoals hij zei: "...als een fietsenrek" overeind blijven,
ga ik volgend jaar toch wat dieper terugknippen.

Voor tomaatjes hoeven we niet naar AH:
ook deze door de grootgrutter verstrekte zaadjes
werpen hun vruchten af!