vrijdag 9 oktober 2015

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
 13 NOVEMBER 2015


Langzaam maar zeker verdwijnt de zomer om plaats te maken
voor de herfst. Mooie zonnige dagen verzachten de overgang;
op zo'n dag bloost de pluimhortensia.

Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

WIT

In míjn tuin ... 

... moest ik zowaar nog even water geven: alsnog een nazomer! Eigenlijk kwam het niet goed uit, dat mooie weer. We zouden eindelijk beginnen aan die vervelende klus, die we al zoveel jaren voor ons uitschuiven. De woonkamer heeft dringend behoefte aan een laag witte verf. “Nee, niet in de winter. Laten we maar wachten tot het zomer is, dan is het langer licht en kan de deur open.” Maar in de zomer is het druk met verjaardagen en het was natuurlijk wel licht, maar er viel ook veel regen - dan kun je de deur maar beter dicht houden. En dankzij de gemiddeld iets warmere zomer en de bovengemiddelde  regenval groeiden de planten alsnog de pan uit, zodat er veel onderhoud gepleegd moest worden in de tuin.
Werk aan de winkel: gieten, knippen, slakken vangen ...
Nou ja, dat witten kan in de herfst ook nog wel. Maar verf kopen is misschien wel handig; dan hebben we er al íets aan gedaan. En hebben we nog kwasten? Wat is er ook alweer nodig, bij zo’n verfklus? Alles wat hier niet met grote regelmaat voorbij komt, valt ten prooi aan vergeetachtigheid. Op de een of andere manier verdwijnt de ooit opgedane ervaring uit je systeem, om het maar eufemistisch, ofwel verbloemend, te omschrijven! Ik dekte altijd alles af met oude dekbedovertrekken, maar volgens mijn man is plastic beter. Om de verfstemming niet al in de kiem te smoren, gaf ik hem gelijk: we haalden afdekplastic op. Nu begon ik er zowaar zin in te krijgen! Vooral de gedachte dat met een paar dagen doorpakken de hele klus geklaard zou zijn! Weet je wat: na de opa-en-oma-oppasdagen beginnen we direct en dan zijn we na het weekend klaar! Maar toen sloeg het weer om: naar mooi! “Luister eens,” zei mijn man, “de vrijdag kan er ook nog wel af: dan gaan we eerst iets leuks doen!” Zelden eerder liet ik mij zó gemakkelijk ompraten! Helaas werden we in dezelfde week allebei flink verkouden en dat duurde natuurlijk tot en met vrijdag. Toen ontdekte ik ook nog net op tijd dat het na het weekend mijn ‘schrijfweek’ was en hup, daar sloegen de verfplannen opnieuw overboord!


Om toch iets met verf te doen togen we naar het Drents Museum in Assen: Schotse schilders, werkend ‘en plein air’, in de buitenlucht. Prachtig!! En, hoera, er is ook alweer iemand jarig!
Die verfklus doen we wel in de winter, als er ook niets meer te doen is ‘en plein air’, in een witbevroren tuin!


Wit, en plain air ...
Oktober 2015

OKTOBER! HERFSTMAAND! OOGSTMAAND!

Heggenmussen


Jazeker! Officieel is augustus de oogstmaand en september de herfstmaand, maar in de praktijk steekt het niet zo nauw. Voor wie wil, is er altijd wel wat te oogsten. Maar om in je tuin te oogsten moet je natuurlijk wel voldoen aan een paar belangrijke voorwaarden: aanplanten en/of zaaien. Mijn oma riep het vroeger al: “Wie zaait zal maaien!” Ik was nog te klein om precies te begrijpen wat ze ermee bedoelde - ze zei het ook niet tegen mij, maar tegen haar nog thuiswonende zonen. Als je iets wilt, zul je er iets voor moeten doen: dat was de boodschap! Die kan ik natuurlijk alsnog ter harte nemen, in mijn oren knopen, enfin, laten we er iets mee doen!

De grond is nog warm genoeg om te planten: je eigen biologische druiven, bramen, herfstframbozen, appels en peren, cranberries, doordragende aardbeien, blauwe bessen, late pruimen, kruisbessen, kiwibessen, jostabessen of trosbessen.


Kruisbessen, als struik of op halfstam.
Plant vooral wat je zelf lekker vindt, dan heb je er ook wat moeite voor over. Want voor niets gaat de zon op: ook al zo’n ijzeren uitdrukking. Af en toe wat mest, zo nodig op tijd wat water, bescherming tegen ongewenste beestjes tijdens de groei, ongewenste beestjes tijdens het rijpingsproces (vogels vinden onze vruchtjes al gauw goed genoeg), dan natuurlijk de oogst, eventuele opslag en verwerking tot jam of sap en tot slot de snoei: voor een optimale opbrengst in het volgende jaar!

Druiven: voor direct, sap en vogels!
Mijn blauwe druiven zijn dit jaar lang groen gebleven, maar ze kleuren nu in hoog tempo naar blauw en smaken heerlijk zoet. Dat vinden de merels ook. Wij hanteren het principe: eerlijk zullen we alles delen, de merels en wij. Dat scheelt een hoop gedoe en ergernis en, niet te vergeten: gepluk! In de praktijk plukken we af en toe een tros en consumeren die ter plekke. Dat is zonder meer de snelste verwerkingsmethode. Na de kerst snoei ik de zijtakken van de ‘leggers’, dat zijn de donkere verhoute lange stengels, terug tot op twee à drie bladknoppen. Zodra de trossen gaan groeien, in de zomer, worden de uitlopende (zij)takken tot op twee bladeren teruggesnoeid. Onze druiven groeien ons letterlijk boven het hoofd, dus ‘krenten’: daar begin ik niet aan.


Bramen zonder doornen!
Bramen zijn heerlijk en hoeven niet persé (officieel: per se) in de zon geplant te worden. Leid ze langs draden die je horizontaal langs de muur spant. Na de oogst kunnen de ‘afgedragen’ takken bij de grond worden afgeknipt. Dan zijn er alweer nieuwe takken uitgelopen voor de oogst in het volgende jaar. Onze braam is doornloos en smaakt net zo goed als de gedoornde.

De herfstframboos geeft minder vruchten dan de zomerframboos, maar wél elk jaar: dan lijkt mij de keuze snel gemaakt. Herfstframbozen rijpen vanaf augustus. Leid de slappe stengels net als bramen langs de muur of laat ze over een boog groeien. In de winter worden alle stengels bij de grond afgeknipt en in het voorjaar knip je het teveel aan nieuwe scheuten weg.

Groninger kroontjes!
Voor appels, peren en pruimen is meer ruimte nodig: ze groeien aan bomen. Maar in een kleine tuin kun je ook leifruitbomen planten: tussen oktober en maart is het daarvoor de beste tijd. Leuk als erfafscheiding of als haagje langs de moestuin. Dit laatste geldt ook voor kruisbessen, kiwibessen, jostabessen en trosbessen.

Tuinier gezond, met fruit van eigen grond!

Oktober 2015 


TUINKALENDER OKTOBER 2015

TUINKALENDER


 Er komt al nachtvorst voor: zet gieters ondersteboven en haal bij strengere vorst de regenton leeg. Sluit dan ook de buitenkraan af.

 Verzamel de kuipplanten, zodat ze bij vorst snel naar binnen kunnen.

 Geniet van wat er nu nog bloeit, zoals herfstasters, van heel laag tot heel hoog, zilverkaars (Cimicifuga) en herfsttijloos (Colchicum autumnale).

  Blijf onkruid uittrekken. Het giftige ‘Roundup’ van Monsanto mag vanaf 1 januari 2016 niet meer op de stoep gebruikt worden.  Intratuin en Praxis verkopen het middel al enige tijd niet meer, terwijl de discussie in de Kamer zich voortsleept. Heb je gezond verstand, gebruik dát dan, met een onkruidbezempje.

 Weet je dat er ook al neonicotinoïden vrije bollen te koop zijn? Maak een gezonde keuze: fijn voor de bijtjes en, niet te vergeten, voor onszelf!

 En plant dikke biologische knoflooktenen, een decimeter diep. Óók gezond.

 Als je echt een ‘nette’ tuin wilt, mag dat. Maar veel planten houden een mooi silhouet in de winter en leveren in een later stadium een goede beschermlaag voor hun eigen wortels en nuttige beestjes.

 Veeg in ieder geval de paden en terrassen schoon, tegen het uitglijden. En hark de bladeren van het gazon.

 Gezellig: veel vogels in de tuin! Hang nestkasten op voor een beschutte overnachting en voer met mate; om de dag ‘vers’. Water wordt ook op prijs gesteld, om te drinken en voor een spetterbad!

 Mooi initiatief in Den Haag: twee tuintegels leveren de Hagenaars naar keuze een zakje met tien biologische bloembollen op of plantjes! Er zijn al zo’n drieduizend tegels ingeleverd, tijdens deze ‘Operatie Steenbreek’!

 En dan is het alweer bijna wintertijd: in de nacht van 24 op 25 oktober gaan we terug naar onze oorspronkelijke tijd en draaien we de grote wijzer dus één uur terug!

 Kijk op herfstige en natte dagen op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl om alles nog eens na te lezen, mét foto’s.


Oktober 2015 

TUINFOTO'S SEPTEMBER 2015

TUINFOTO’S


8 september 2015: onze kleine vlinderstruik in pot - 
tel de vlinders! (Foto aanklikken!)

Vanessa atalanta wordt ingepakt door een spin - 
óók in de Buddleja
Het 'onderaanzicht' van de vleugels van Vanessa atalanta
De Groninger Kronen zijn nog niet rijp
Opruimen in de achtertuin: uitgebloeide bloemen en slakken
Courgettebloem, nog van de AH zaadjes ...
En dít is nou een 'gewone doodgraver' - die had ik nog nooit gezien:
Nicrophorus vespilloides. Hij draagt zijn helpers zelf: mijten!
Doe mij dan toch maar weer de vlinders op de Buddleja ...
V.l.n.r.: Persicaria 'Firetail' met roze dahlia, zachtblauwe
 Agapanthus met munt en Buddleja, overgaand in
 Hortensia Annabelle, die verdwijnt achter de schuingeknipte liguster
Hoe klein dit insectenhotelletje ook is: er
wordt al gebruik van gemaakt!
26 september 2015: de kamperfoelie laat zijn rode bessen
tot op ooghoogte  zakken
Een Gehakkelde Aurelia bezoekt één van de vier Eupatoriums
(koninginnekruid); volgend jaar hopelijk weer een hele bos!
(Eupatoriums!)
De pluimhortensia (op stam) bloost; ze begint eindelijk wat
meer volume te krijgen,
Ha! de merels landen al op de druif; nu duurt het niet lang
meer, hopelijk, tot ze echt rijp zijn!
Het terras heeft nog niet te klagen over kleur
Het vijvertje ook niet: 50 tinten groen, met net buiten beeld
het paarsblauw van de Pontederia
Een bijtje in de munt