vrijdag 9 december 2016

GOED BOEREN

Heggenmussen

In de Volkskrant van 22 november jl. verscheen een mooi artikel van Caspar Janssen over ‘De boer die heel erg van vogels houdt’. Ruim drie pagina’s waren ingeruimd voor het verhaal van Peter Harry Mulder die samen met zijn partner Eline Ringelberg een akkerbouwbedrijf runt in Muntendam. Als klein jongetje ontwikkelde hij al twee grote passies: voor het boerenbedrijf én voor vogels. Zijn twee oudere broers deelden zijn passie voor de boerderij niet en toen zijn vader in 1983 stopte nam Peter Harry het bedrijf over. Na het overlijden van zijn vader, negen jaar later, moest hij zijn broers uitkopen. Dat was heel hard werken, toen nog in zijn eentje - aan ‘vogels kijken’ kwam hij jarenlang niet meer toe. En dat voor iemand die al in zijn lagere schooltijd lid werd van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie: op zondag urenlang op de fiets naar Drenthe om vogels te spotten en met een bandrecordertje hun geluiden op te nemen.
De NJN bestaat nog steeds: zie www.njn.nl. Jongeren tussen 11 en 25 jaar met belangstelling voor de natuur kunnen in verschillende werkgroepen veel te weten komen over wat hen in het bijzonder boeit. Voor een levenslange interesse!

Afbeeldingsresultaat voor gratis afbeeldingen grauwe kiekendief
Grauwe Kiekendief
Sinds Peter Harry op een dag een jagende grauwe kiekendief boven zijn akkers zag, was ook hij weer “…verkocht”. De kiekendief had zijn nest in het Oldambt, maar zijn jachtgebied was het land van Peter Harry. Ben Koks, initiatiefnemer van Werkgroep Grauwe Kiekendief, kwam kijken en sindsdien werkt Peter Harry samen met deze werkgroep.

Hij is geen biologische boer, dat kan niet uit, maar wel dé ‘voorbeeldboer’ op het gebied van akkernatuur. De Vogelbescherming Nederland gebruikt zijn aanpak dan ook als voorbeeld van succesvol akkervogelbeheer. Om de wormen te sparen ploegt hij niet meer op de traditionele manier; alleen de toplaag wordt even omhoog gehaald. In de randen langs zijn akkers zaait hij ruim, zodat patrijzen en veldleeuweriken er makkelijk doorheen kunnen lopen en deze randen worden ook pas laat gemaaid: ná het broedseizoen.
Afbeeldingsresultaat voor wormen
Een worm!

In onze tuinen broeden geen weidevogels en wij hoeven niet te leven van de opbrengst van onze moestuintjes. Maar toch kunnen we ons het verhaal van boer Peter Harry aantrekken. ‘Natuur’ is overal belangrijk, net als bodemleven. Nu in de winter hebben de wormen zich dieper in de grond teruggetrokken, maar zodra de temperatuur in het voorjaar stijgt, komen ze  naar boven: voor gratis beluchting en een aanzienlijk hogere opbrengst, zowel in de moes- als in de siertuin. En laat vooral de afgevallen bladeren tussen de planten liggen: voer voor wormen. 

De gevallen bladeren in het bos worden uiteindelijk ook succesvol door wormen opgeruimd: over capaciteit hoef je je dus geen zorgen te maken. Wormen zijn er altijd genoeg, zelfs in het voorjaar, als de vogels niet alleen zichzelf maar ook hun jongen ermee voeden. En natuurlijk gaat het deze winter vriezen en dan bied een bladerdek ook nog bescherming voor het bodemleven, al dan niet in rust. Straks in het voorjaar dus ook niet diep spitten, de grond wat los harken is goed genoeg.


Laten we doen wat Peter Harry Mulder óók doet: goed boeren!

December 2016

Geen opmerkingen: