vrijdag 10 juni 2016

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
8 JULI 2016




Bestoven met dauwdruppeltjes begon deze roze pioenroos,
Sarah Bernhardt, aan een nieuwe dag. Elk jaar is het weer
  een verrassing hoeveel knoppen daadwerkelijk open zullen
gaan. Ooit telde ik er acht, nu doen we het met drie. En dan
 denk ik maar weer: less is more! Deze drie krijgen alle aandacht!



Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

OMSLAG

In míjn tuin ...

... ben ik jarenlang bezig geweest met ‘opslag’. Ik propte de tuin helemaal vol en altijd was ik als een kind zo blij met de vele zaailingen. Nét als in het echt, in de natuur! Maar nu zit ik dus midden in een ‘omslag’, want het kan zo niet langer. Voor een aankomende bejaarde is het niet meer bij te houden allemaal. Het uur U heeft geslagen; ik moet nu eindelijk eens dóen wat ik al jaren zeg: ver-een-voudigen.

Hulp komt uit onverwachte hoek en wel van de natuur zelf! Die heeft de afgelopen winter menige plant doen sneuvelen op het slagveld van de klimaatverandering. Eerst werd het veel te vroeg lente, waardoor planten enthousiast uitliepen en ikzelf ook, met mijn snoeischaar. Maar dat kon natuurlijk niet goed gaan en de natuur floot ons terug met een klein doch doeltreffend wintertje. Beteuterd gingen de jonge uitlopertjes weer naar bed. Tot de wekker van de lente ging: hoera! opstaan allemaal! Helaas hadden niet alle planten een zwemdiploma en terwijl de regen wekenlang met bakken uit de lucht bleef vallen, gingen ze letterlijk kopje onder.
Allium 'Purple Sensation' in betere tijden,
boven het mooie blad van de herfstanemonen
De herfstanemonen hebben zware verliezen geleden, evenals de herfstasters. Mijn Alliums ‘Purple Sensation’ bloeiden altijd boven een weelde aan nieuw groen blad van deze herfstbloeiers, maar nu staan ze er kaal en schraal bij - hun lelijke eigen bladeren heb ik verwijderd. Zelfs een toonaangevende Hortensia ‘Annabelle’ is niet goed uit de startblokken gekomen en de bos Euphorbia polychroma is gedecimeerd tot een armetierig plukje.

Sinds jaar en dag verstopt achter een welgevulde klimop'haag',
onze samengestelde aftandse schutting ... Hoe moet dat ooit
nog goed komen ...
Maar dat is allemaal nog niets vergeleken bij het drama in de achtertuin, waar zich onder de vlonder een zwemparadijsje heeft ontwikkeld omdat het water er niet weg kon. Wisten wij veel: we zaten binnen te wachten, wekenlang, tot het droog zou worden. Maar toen was het kwaad al geschied. Klimop kan veel, maar niet zwemmen en zelfs niet watertrappen.
Aan twee kanten langs het vlonderterras is de prachtige klimopbegroeiing jammerlijk verdronken en voorlopig reddeloos verloren. Dat gaat minstens een jaar duren, voor de schutting weer schuilgaat achter het frisse groen van klimop. En terwijl ik dit schrijf, regent het alwéér, na een mooie warme dag. Op een rozentak onder de pergola zit een mus zich op te poetsen, om even later okselfris het luchtruim, zeg maar: het ruime sop, te kiezen. Van 'omslag' heeft híj nog nooit gehoord.

De Belgen wel: die gaan de flats aan de kust bejaardenbestendig (?) maken! Als ik nou eens een omslag maak naar makkelijke waterlelies: geschikt voor een natte én bejaardenbestendige tuin!

Juni 2016


NEDERLAND VERSUS ENGELAND


Heggenmussen


Wat krijgen we nú: voetbal, play-offs? Nee hoor, er zijn meer ontmoetingen met onze overzeese buren, om het woord confrontaties even niet te gebruiken. Met voetbal ben ik niet zo bekend, maar op dat gebied zijn de spelregels wereldwijd dezelfde. Nee, mijn favoriete tv-programma is Gardener’s World, vrijdagavond op BBC2. En hoewel je het aan presentator Monty Don niet zo merkt, zijn er toch veel verschillen met onze Hollandse manier van tuinieren.

ErectheumindewhitegardenWisteriavenusta
White Garden
Sissinghurst
Primula, Gele Sleutelbloem
'Primula'.
Sleutelbloem, Bloem, Bloesem
Ofwel 'Primrose'!
Engelsen kijken al sinds mensenheugenis naar tuinprogramma’s, organiseren tuinwedstrijden, leggen complete verzamelingen aan van één soort (weet je wel hoeveel verschillende primula’s er zijn?!), kunnen als geen ander een gazon aanleggen als een biljartlaken, zijn meesters in het kruisen van variëteiten en altijd trots op hun eindresultaat. Door het hele land zijn bijzondere tuinen te bezichtigen, denk aan de wereldberoemde witte tuin in Sissinghurst, en in vrijwel alle categorieën worden wedstrijden gehouden: de mooiste tuin, de grootste cactus, de meest bijzondere verzameling, noem maar op en heel Engeland doet mee!
Jaarlijks hoogtepunt is in mei de Chelsea Flower Show in Londen, een ongekend spektakel, uniek in de wereld, waar in vijf dagen zo’n 150.000 bezoekers passeren, waaronder Her Royal Majesty. In 1913 werd de show voor het eerst georganiseerd: door de RHS, de Royal Horticultural Society, die zelf dateert uit 1804(!), op het terrein van het Royal Hospital Chelsea in Londen. Tegenwoordig beslaat het paviljoen een kleine 12.000 m²: ruim genoeg voor bijvoorbeeld 500 bussen. Dit jaar was het prachtig weer, maar in Engeland kan het ook flink regenen. Dan schiet de Engelse humor te hulp: een exposant noemde het ooit ‘The Chelsea Shower Flow’. Opmerkelijk, maar ook veelzeggend voor een evenement dat al meer dan honderd jaar bestaat, zijn de drie deelnemende firma’s die al present waren bij de allereerste show in 1913: still going strong!
In 1927 werd campagne gevoerd om buitenlandse deelnemers, concurrenten voor de Britse firma’s, niet meer toe te laten, maar onder het motto ‘tuinbouw heeft met nationaliteit niets te maken’ bleef alles tot op de dag van vandaag bij het oude. Dit jaar ging een van de prijzen zelfs naar een Nederlandse inzending!
Voor de deelnemers zijn prijzen te winnen in diverse categorieën. Ieder heeft zijn best gedaan om met een totaal nieuw ontwerp te komen, een volkomen nieuwe tuinbeleving, en dat gaat natuurlijk ver uit boven de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-tuin. Elke deelnemer heeft dezelfde oppervlakte tot zijn beschikking: daar moet het gebeuren. Na meer dan 100 jaar en met 300 deelnemers is het niet eenvoudig om met een origineel en prijswinnend tuinontwerp te komen. Van menig ontwerp kun je je dan ook afvragen hoe toepasbaar het is in de praktijk.

Valeriaan


Symphytum, rood
Symphytum, (smeerwortel) wit
Wat dat betreft is de Nederlandse inzending een geslaagde uitzondering. Het was voor kunstenares Claudy Jongstra de eerste keer dat ze een ontwerp maakte voor de Chelsea Flower Show: ‘Farm of the World’, een verfplantentuin. Voor de praktische uitvoering werkte ze samen met tuinarchitect Stefan Jaspers, die zich laat inspireren door de in 2008 overleden Henk Gerritsen, ontwerper van de Prionatuinen in Schuinesloot. Claudy Jongstra maakt kunstwerken in wol, van haar eigen schapen. De verf maakt ze van zelfgekweekte planten als brandnetels, smeerwortel en valeriaan. Voor de showtuin is gebruik gemaakt van dertien verschillende ‘verf’planten, waaronder dus die brandnetels: een nieuwe benadering! Engeland gaat met deze erkenning overzee! En wij in 2018 naar Leeuwarden: om daar de verfplantentuin ‘live’ te zien!

Juni 2016

TUINKALENDER JUNI

TUINKALENDER


Bol, taps, spiraal, vogels, haagjes: allemaal snoeigoed ...
 Snoeitijd! Snoei buxus bij voorkeur vlak na een bui en maak de snoeischaar schoon - vóór en ná het snoeien.

 Ook beukenhagen, taxus, hulst, liguster en laurierkers zijn aan een snoeibeurt toe.

 Snoeien doet groeien: dan helpt een handje mest.

 Potplanten wekelijks mest geven.

 Uitgebloeide bloemen verwijderen - tenzij je graag zaailingen wilt.

 Geef planten op tijd water; Clematis is óók een dorstig type.

 Potplanten moeten ook begoten worden als het regent.

 Klimplanten aanbinden vóór het een niet te ontwarren  kluwen wordt.

 Wekelijks gras maaien.

 Houd de tuin ‘schoon’: zo min mogelijk verstopplekken voor slakken.

 Ga regelmatig (iedere dag!) op slakkenjacht.

 Spuit met lauw water, eventueel aangevuld met groene zeep en spiritus, de luizen van de planten.

 Maak tijd vrij om van je tuin te genieten.

 Ik heb een mooie fles voor op de terrastafel: voor meerdere glazen water en dito rustmomentjes!

 Kijk voor alle ‘Tuinkalenders’ op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl

Juni 2016


TUINFOTO'S MEI 2016


TUINFOTO’S

9 mei 2016 Sla-assortiment

De klimop heeft zwaar te lijden gehad van het
regenwater dat dit voorjaar onder de vlonder
bleef staan

Viooltjes: altijd prijs

Weinig bloesem in de Groninger Kroon, die dit
 jaar een 'beurtjaar' heeft

De nieuwe bestrating is een 'lift' voor de tuin
Wat potjes met peterselie, een waterschaal
voor de vogels en een stoeltje voor
overpeinzingen - meer is niet nodig ;)
10 mei 2016: een wollige voortuin met steeds meer kleur

Hier moet ook weer flink gesnoeid worden

Koningsvaren in bloei

31 mei 2016: uitzicht vanaf de vlonder

en dan liever niet achterom kijken: van de dichte
 klimop'haag' is dus niet veel meer over...
Dat zijn de voorkomende teleurstellingen in de tuin

Maar na jaren bloeiende irissen in het vijvertje:
dat maakt weer veel goed!
En hier word ik ook blij van ...

... de 'moederdagpapavers' van járen geleden,
still going strong!

Romantisch hoekje ...

Veelkoppige engelwortel onder de meidoorn
De taxusspiraal wacht geduldig op een scheerbeurt ...

maar eerst nog een prachtige zonsondergang!