vrijdag 9 juni 2017

GEUR VOOR DAG EN NACHT

Heggenmussen

Juni: de mooiste maand van het jaar - als het weer een beetje meezit. Misschien is de rol voor ‘mooiste maand’ in de toekomst wel weggelegd voor de meimaand: die was onovertroffen dit jaar. Hoe dan ook, in juni is er veel te beleven in de tuin. Er is veel te zien én te ruiken. Sommige planten verspreiden zelf hun geur, van andere planten moet je de geur 'activeren'. Bijvoorbeeld door het blad tussen je vingers te wrijven. Het tijdstip is ook belangrijk. Ze geuren niet allemaal tegelijk en ook niet de hele dag. En zéker niet alleen om ons een plezier te doen. Met de geur worden insecten gelokt, die van bloem tot bloem vliegen en zo de bestuiving tot stand brengen, die noodzakelijk is voor de voortplanting van gewassen. 
Bijen- en andere insecten lok-kastje
Veel planten geuren in de ochtend op hun best, als het buiten nog koel is. Daar horen rozen ook bij. Je kunt er de hele dag je neus in steken en 'lekker!' roepen, maar in de vroege ochtend geuren ze het sterkst.
We maken een lijst van wie wanneer geurt.

Dagbloeiers!
Van mei tot augustus is lavendel (Lavandula stoechas) een eersteklas geurbrenger. Er zijn meerdere soorten, meestal paars, maar ook in roze en wit. Ze staan graag vol in de zon en willen in maart gesnoeid worden; niet in het oude hout knippen! In augustus alleen de uitgebloeide bloemen, met steel, verwijderen. Lavendel is ook geschikt voor lage haagjes, bijvoorbeeld in de moestuin. Dan ben je zéker verzekerd van bestuivers voor de moestuinplanten.
Lavendel is goed te combineren met rozen. Rosa ‘Zéphirine Drouhin’ kun je kweken als struik, met een hoogte van tweeënhalve meter, maar is ook geschikt als klimplant en haalt dan een hoogte van vier meter. De roze bloemen verspreiden een zoete geur en trekken daarmee ook overdag bestuivers aan.
Voor een optimaal resultaat kun je het best oranje en gele rozen aanplanten. Mocht dat echt niet passen in je kleurenschema dan kan er uitgeweken worden naar andere aantrekkelijke geurplanten. In de maanden april en mei bloeit de ‘gewone’ sering, Syringa vulgaris, in wit, blauw of paars. Syringa meyeri ‘Palibin’, een meter hoog, bloeit in juni en juli. Voor een zomer lang seringengeur moet je bij de twee meter hoge Syringa microphylla ‘Superba’ zijn: die bloeit van mei tot oktober. Dáár kun je bij de insecten mee aankomen!

Rode bessen van de kamperfoelie

Kamperfoelie, Lonicera, bloeit desnoods in de schaduw, maar halfschaduw heeft de voorkeur. De bloemen verspreiden een heerlijke geur. Als je ze hun gang laat gaan wordt het wel een warboel. Snoeien in maart is aan te bevelen. Bloeit in juni en juli.

Oenothera, teunisbloem
Nacht- dan wel laatbloeiers!
De tabaksplant, Nicotiana, verspreidt 's avonds haar geur: voor de nachtvlinders. De avondkoekoeksbloem, Silene latifolia, wordt zelfs uitsluitend bestoven door nachtvlinders.
Van de teunisbloem, Oenothera, noteerde ik bij een foto: ‘De laatste bloemen in de teunisbloem, waar we deze zomer om elf uur ’s avonds één voor één de bloemen zagen opengaan. En dan die geur!’ De teunisbloem bloeit van juni tot oktober, speciaal voor nachtvlinders. En elke dag met verse bloemen! Jasmijn, Jasminum, heeft een bijnaam: koningin van de nacht. Een en al geur! Bijzonder sterk geurt damastbloem, Hesperis matronalis. Niet alleen ’s nachts trouwens, óók overdag.
Iedereen een geurige zomer gewenst: dag én nacht!

Juni 2017

Geen opmerkingen: